lauantai 7. toukokuuta 2011

Day 7 - A book that reminds you of somewhere

Hups, tulipa kiireiden vuoksi pikkainen tauko tähän kirjoittamiseen. Se saattaa johtua osittain myös siitä, että minulla on suuria vastauksia keksiä vastaus tähän kysymykseen. Mieleeni ei tule mitään erityistä kirjaa, joka muistuttaisi minua jostain paikasta - kaikkiin kirjoihin liittyy yleensä paikka ja tarina. Mutta usean kirjan kohdalla haluaisin säästää sen tarinan myöhemmäksi ajaksi, sellaiselle päivälle, jolle se sopii vielä paremmin.

No, ehkä kuitenkin nyt jotain.

Ostin Lontoosta syksyllä 2009 muutaman muun kirjan ohessa kokoelman Oscar Wilden näytelmiä. Kävin niihin käsiksi saman tien, joten suurimman osan lomani "luppoajasta" vietin lueskellen The Importance of being Earnestia ja neljää muuta näytelmää. En edes muista, kuinka pitkään tarkalleen ottaen olen ollut Oscarin fani, mutta kirjahyllyssäni majailivat tuolloin jo The Happy Prince and the Other Stories, The Picture of Dorian Gray ja De profundis & Other Writings, mutta Oscarin näytelmiin en ollut tutustunut koskaan aiemmin.



Ja täytyy sanoa, että jos haluaa lukea jotain, mistä saa täydellisen kuvan Wilden taidoista kirjoittajana, kannattaa tutustua herran näytelmiin. Niiden nerokkuuteen yltävä äly ja äärimmäisen suloinen hauskuus tempaavat lukijan mukaansa. Oma suosikkini on Ideal Husband, joka on vaatimattomasti paras näytelmä, jonka olen ikinä lukenut.

Omasta kokoelmastani huomaa myös, että Wilde on erityisen lahjakas draaman ja komedian saralla, mutta ettei tragedia ole kenties aivan herralle luotu juttu. Kirjan viimeinen näytelmä, Salomé, sai minut ylitsepursuavan tragedisuutensa vuoksi miltei ulvomaan naurusta ja itkemään tuskasta samaan aikaan, mutta toisaalta, eivät tragediat olekaan koskaan olleet se minun juttuni.

Kaiken kaikkiaan loistava kirja, joka muistuttaa minua aina ehkä ihanimmasta ulkomaanmatkasta koskaan. Vielä loppuun muistin erään hauskan yksityiskohdan: ostin kyseisen kirjan Foylesista 16-vuotis-syntymäpäivänäni, 16. lokakuuta, joka sattuu olemaan myös Oscar Wilden syntymäpäivä. Hih.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti