maanantai 23. huhtikuuta 2012

Round one

Kaipasin eilen jotain kivaa, kevyttä luettavaa. Hetken pohdittuani päätin aloittaa David Nichollsin esikoisteoksen Starter for Ten.

Minulta kysytään aina välillä, miten löydän lukemani kirjat, miten saan kuulla niistä ja miksi päätän lukea ne. No, David Nichollsin nimi on vilahdellut julkisuudessa säännöllisesti One Dayn julkaisusta lähtien. Itse tosin kuulin Nichollsista ensimmäisen kerran juuri Starter for Tenin vuoksi: siitä nimittäin tehtiin vuonna 2006 elokuvaversio, jossa nähdään mm. James McAvoy, Benedict Cumberbatch ja Mark Gatiss. Ja koska kannatan alkuperäisteoksen lukemista ennen elokuvan katsomista, päätin hankkia käsiini Starter for Tenin.

Ja oli kuulkaa melkoista juhlaa, kun löysin käytetyn painoksen koulun läheisestä divarista kahdella eurolla. Hyvässä kunnossa olevan kirjan etukanteen oltiin painettu lehtien arvioita: "Painfully funny" - Elle, "Hugely entertaining" - Daily Mail. En välttämättä luottaisi satavarmasti kumpaankaan lehteen kirja-asioissa, mutta hitto soikoon, oikeassa olivat.

Olen nimittäin saattanut katkaista pari kylkiluuta tai vähintään venäyttää pallealihaksen nauraessani.

Starter for Ten on tarina Brianista, kahdenkympin kynnyksellä olevasta nippelitietonörtistä, joka lähtee kotoaan yliopistoon opiskelemaan englantilaista kirjallisuutta. Brian rakastaa niin Dickensiä kuin Waughiakin, mutta kirjallisuuden sijasta mielessä pyörivät suuremmat ongelmat - bileet, ulkonäkö ja etenkin eräs ihana tyttö, joka näyttää blondilta Kate Bushilta. Ihan kuin tässä kaikessa ei olisi tarpeeksi pohdittavaa, Brian päättää liittyä yliopiston tietokilpailujoukkueeseen, sillä hän muistaa viettäneensä parhaat hetket monta vuotta sitten edesmenneen isänsä kanssa katsoen yhdessä yliopistojen välistä tietovisaa, University Challengea. Ja kun joukkueeseen liittyy se sama tyrmäävän upea Kate Bush-look-a-like, asiat mutkistuvat vielä entisestään... 

Joo, olen surkea kuvailemaan kirjojen tapahtumia, okei? Helpointa olisi ollut ehkä vain sanoa, että Starter for Ten on melko tyypillinen kasvutarina, unohtamatta hullunhauskoja töyssyjä matkan varrella. Nichollsin teksti on kuplivan eloisaa, dialogi älykästä ja sujuvaa. Henkilöhahmoihin joko rakastuu tai niitä inhoaa: itse ihastuin silmittömästi Rebeccaan, mutta olisin koska tahansa vetäissyt tuolin Patrickin alta. Ja sitten se hauskuus... Minun oli välillä pakko laskea kirja hetkeksi käsistäni ja pitää kolmen minuutin hirnumiskohtaus, jonka aikana en meinannut saada henkeä ja vesi virtasi silmistä. Tukehtumisvaaraa aiheuttavien naurukohtauksien lisäksi kirja herätti minussa muitakin suuria tunteita, useimmiten aivan pohjatonta myötähäpeää. Sieluun sattui kuitenkin vain hetken, sillä parin lauseen kuluttua ulvoin taas naurusta ja kipu siirtyi aivan toisiin paikkoihin, yleensä keskiruumiin sisäelimiin. Koomisuudestaan huolimatta Starter for Tenissä on kuitenkin myös vakavampia teemoja, eikä kyseessä ole suinkaan pelkkä hupikirja.

Kirja on yksinkertaisesti ilmaistuna ihan mahtava. Olen lukenut muutamia hieman pettyneitä arvioita Starterista, sillä useat ovat kuulemma aloittaneet Nicholls-lukemisensa eeppisestä One Daysta ja pettyneet, kun saman kirjailijan aiempi teos ei olekaan mikään vuosisadan rakkaustarina. Minusta Starter on kuitenkin käsittämättömän hauska (kuten taisi jo tulla sanottua), lämmin ja järkevä teos, jonka pariin palaan taatusti silloin, kun kaipaan piristystä elämääni. Ja miksen muulloinkin.

(Monet Starter for Teniin pettyneet eivät ole kenties myöskään pystyneet samaistumaan päähenkilöön, mutta kuulkaas, minulta se kävi vähän liiankin helposti. Olen todellinen turhan tiedon mestari ja yleisesti ottaen melkoinen surkimus elämässä yleensä, ja tuntui, että jotkut kohdat oli kirjoitettu minua silmällä pitäen. Kuten tämä, jonka heti luettuani kiirehdin skannaamaan.)


Joo. Itselleni tuli Starter for Tenistä etäisesti mieleen Nick Hornby ja High Fidelity, vaikka noiden kahden kirjan päähenkilöt eroavat toisistaan huomattavasti. Yhtäläisyydet taitavat löytyäkin enemmän yleisestä tunnelmasta, ja ehkä siitä, että lisään Starter for Tenin High Fidelityn seuraksi listalle "kirjat, joita voin suositella kenelle tahansa missä tahansa".

David Nicholls - Starter for Ten
Hodder and Stoughton, 2003
376 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti