torstai 13. marraskuuta 2014

James Dawson - This Book Is Gay

Joskos tässä vihdoin saisi kirjoitustauon päätettyä.

Viime sunnuntaina kipitin kirjastoon lukeakseni tenttiin. Turun kaupunginkirjasto on toistaiseksi ainut tuntemani kirjasto, joka kehtaa olla auki jopa isänpäivänä. Kiitos siitä, Turun kirjasto, olet paras kaikista. Saapuessani perus-lukunurkkaani runo-osastolle huomasin näytteillä James Dawsonin tuoreen This Book Is Gay -opuksen, ja pakkohan se oli napata mukaan. Kuten olen aiemminkin todennut, varmin tapa saada minut kiinnostumaan kirjasta on julistaa näyttävästi queer-positiota. Joskus synkkinä hetkinäni jopa toivon, että kaikkiin queer-aiheisiin kirjoihin lätkäistäisiin tarra kanteen, ihan vain ajan säästämiseksi. Luin kesällä erään nuortenkirjan, jonka queeriydestä minulla oli epäilyksiä mutta ei varmuutta, ja jouduin kestämään kolmesataa sivua järkyttävää epätietoisuutta. ("Mitä jos tämä kirja ei olekaan niin queer, kuin luulen?" Kamalaa!" Oli se, onneksi.)


(Jos luulette, että kuva on otettu voimakkaan salamavalon kanssa Suomen pilkkopimeässä marraskuussa, olette oikeassa.)

No, This Book Is Gayn kanssa ei tarvinnut elää epävarmuudessa, kirjan kansi kun loistaa kirkkaissa sateenkaaren väreissä, ja nimikin on, kuten näkyy, suuntaa-antava. Kyseessä on siis faktuaalinen tietopaketti niin HLBTQ+ -yhteisön jäsenille kuin kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille. Teos on jaettu useisiin lyhyehköihin lukuihin, joilla on jokaisella oma aiheensa, esimerkiksi "biologiset" faktat, vahingolliset stereotypiat ja vinkit samanmielisten ihmisten tapaamiseen. Kirja kokoaa yhteen tutkimustuloksia ja tarinoita sekä kirjailijalta että useilta eri haastatelluilta, ja pyrkii siten rakentamaan kattavan esityksen seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.

Paino sanalla pyrkii, sillä lopputulos jättää paljon toivomisen varaan. This Book Is Gay väittää olevansa monipuolinen ja sisältävänsä koko HLBTQ+ -yhteisön kirjon, mutta kuten monet samankaltaiset teokset, onnistuu loppujen lopuksi keskittymään pääosin H- ja kenties hieman L-kategoriaan. Ymmärrän toki, ettei muutaman sadan sivun mittaiseen kirjaan yksinkertaisesti mahdu kaikki minkä siihen toivoisi mahtuvan, mutta en voi olla pudistelematta päätäni toistuville ikäville vitseille ja harkitsemattoman oloiselle termistölle. Olisiko mahdollista, että seuraavaan laajalle yleisölle tarkoitettuun kirjaan HLBTQ+ -yhteisöstä koottaisiin sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta edustava tekijätiimi, jonka jäsenet voisivat antaa palautetta ja korjaustehdotuksia toistensa työstä? Oletan, että tekijämäärän kasvaessa teoksesta tulisi väistämättä monipuolisempi ja mukaanottavampi.

En oikein tiedä kelle tätä kirjaa voisi suositella. Aika ajoin siitä löytyy oikeasti hauskaa läppää ja hyödyllistä tietoa, ja sen asenne on mukavan positiivinen ja lämmin, vailla vihaa ja aggressioita. En kuitenkaan lähtisi markkinoimaan tätä hyvänä tietopakettina kenelle tahansa. Esimerkiksi HLBTQ+ -nuorten vanhemmille teos on jotenkin turhan irrallinen; en usko, että kenenkään nuoren vanhemmalle on kovin hyödyllistä selventää, mitä tarkoittaa vaikkapa "camp". Tietyissä teoksen valinnoissa kirjailijan oma tausta ja identiteetti näkyvät hyvin vahvasti, ja tämä on harvemmin positiivinen asia; kirja keskittyy vahvasti tietynikäisten valkoisten homomiesten kulttuurin ja asenteiden tarkasteluun. (En todellakaan usko, että kukaan omaa identiteettiään pähkäilevä teini-ikäinen suunnittelee vakavasti steroidien käyttämistä, mutta silti niillekin on omistettu yli kaksi (2) sivua.) Usein teos tuntuu täysin epäajankohtaiselta, mikä on melko huolestuttavaa, kun ottaa huomioon, että se on julkaistu tänä vuonna.

Kokonaisuudessaan kirja oli melkoinen pettymys; ihan kiva, mutta minulle se ei tarjonnut ollenkaan uutta informaatiota, ja kiitos useiden epäkohtien en myöskään rohkaisisi muita tarttumaan siihen varauksetta.

James Dawson - This Book Is Gay
Hot Key Books 2014
271 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti