Innostuttuani Everything Is Illuminatedista päätin tutustua Jonathan Safran Foeriin tarkemmin. Sattumoisin armaan lähikirjastoni hyllystä löytyi Foerin toinen teos, Eating Animals. Tällä kertaa kyseessä ei tosin ollut fiktio- vaan faktakirja, mutten uskonut sen haittaavan minua millään tavalla. Aluksi tosin pohdin, pitäisikö minun lukea kirja vasta sitten, kun olen muuttanut pois kotoa (eli silloin kun voin olla vapaasti vegetaristi...), sillä minulla oli pieni kutina, etten söisi kovin mieluusti lihaa enää sen jälkeen kun kirja olisi luettu.
Ja olin muuten oikeassa. Eating Animals kertoo pääosin amerikkalaisesta lihantuotannosta yhdistäen sopivassa suhteessa tiedettä, filosofiaa, muistelmia ja kirjailijan omaa salapoliisintyötä. Tuloksena on kirja, joka kertoo ehkä jopa hieman inhorealistisesti asioiden nykyisen laidan, eikä kaikki todellakaan ole mitään kevyttä luettavaa. Jonathan Safran Foerilla on tapana kirjoittaa asioista kepeästi ja jopa suloisesti, mutta kun kirjassa puhutaan nykyisten valtavien farmien tavasta käsitellä elämiä, ei paljon naurata; nyyhkytin julkisissa kulkuvälineissä ja tunsin pohjatonta häpeää ihmisten välinpitämättömyyden vuoksi. En halua alkaa saarnata lihansyönnin haitoista, enkä aio kertoa kirjassa esiteltyjä ruoantuotantokauheuksia, mutta voin sanoa, että kaltaiselleni herkälle ihmiselle kirja on melko raskasta luettavaa.
Mutta kun on kyse Jonathan Safran Foerista, voin vakuuttaa, että kirja on hyvä. Se on täynnä ajattelemisen aihetta, joskin epämiellyttävää sellaista, ja Foer kuvaa nykyisiä oloja mielestäni todella asiallisesti ja melko puolueettomasti (joskin todella henkilökohtaisesta näkökulmasta); hän ottaa kaikkien tahojen mielipiteet huomioon ja on nähnyt todellista vaivaa ottaessaan itse selvää lihantuotantoa koskevista faktoista. Foer ei syyttele eikä nalkuta, hän ilmaisee mielipiteensä ja toivoo parasta. Eating Animals on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, ja vaikkei suomalainen lihantuotanto toivoakseni vastaakaan täysin rapakontakaista sukulaistaan, on siinä taatusti myös paljon sellaista, mikä pätee täällä kotimaassakin; ruoantuotannon lisäksi Jonathan sitäpaitsi pohtii myös syömiseen liittyviä tapoja ja kulttuureja, mikä on vähintäänkin mielenkiintoista.
Tosin, jos olet vannoutunut lihansyöjä ja haluat pysyä sellaisena, ei kirjan lukeminen kannata. Itse päätin tosin jo vuosia sitten ryhtyä vegetaristiksi heti muutettua omilleni, mutta Eating Animals muistutti minua taas siitä, miksi olen sen päätöksen tehnyt.
Jonathan Safran Foer - Eating Animals
Little, Brown and Company, 2009
341 sivua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti